De commerciële prentenboekparadox
Het uitgeven van een prentenboek is kostbaar. Veel duurder dan een “normaal” boek. Dit wordt ten eerste veroorzaakt door de drukkosten. Prentenboeken worden in 95% van de gevallen gedrukt in full color op hoge kwaliteit papier en ze hebben dikwijls een harde kaft (papierkarton), of ze bestaan geheel uit zwaarder papier. Ten tweede, een prentenboek moet worden vormgegeven. Het gaat dan niet om de illustraties maar om de opmaak en lay-out van het boek. Meestal hebben uitgevers een vormgever in dienst die dit verzorgt. Ten derde moeten de illustrator en jij worden betaald (vaak op basis van een verdeling in royalties). De royalties liggen gemiddeld op 10% van de vaste winkelprijs ex BTW.
De uitgever bepaalt de prijs van het boek. Dit is een vaste prijs die het prentenboek in iedere (internet) winkel kost. Echter, de meeste prijzen van een prentenboek zijn laag (ergens tussen de 5 en 15 euro). Dat zijn winkelprijzen. Daar moet dus nog 9% BTW vanaf. Ook de opslag en distributiekosten (in Nederland geregeld via het centrale boekenhuis) tellen mee. Het grootste deel dat er dan nog af moet is de zogenaamde “boekhandelkorting”. Dit is normaal 42% en komt ten goede aan de winst van de (internet) boekhandel. Misschien kun je dus beter boekverkoper worden in plaats van prentenboekenschrijver 🙂
Kosten prentenboek
Even een fictief rekenvoorbeeld voor 1 prentenboek met een winkelprijs van 10 euro (uiteraard zijn sommige onderdelen afhankelijk van het volume):
- 9% BTW gaat daarvan naar de staat = 0,90
- 42% (van euro 9,10) gaat naar de boekhandel = 3,82 euro
- Centraal Boekhuis = 1 euro
- Drukkosten = 1 euro
- Royalties = 0,91 euro
Dan blijft er 2,37 euro per boek over voor de uitgever. Daar moet het salaris van de vormgever van betaald worden. En eventuele marketing- en promotiekosten. Geen vetpot dus.. Of toch wel?
Hoge volumes verlagen de drukkosten en de algehele kosten per boek voor de uitgever. Maar ja, hogere volumes betekenen, zeker bij beginnende schrijvers, ook grotere risico’s. Dat zal een uitgever dan ook alleen doen als hij er zeker van is dat hij niet achterblijft met hoge aantallen onverkochte boeken. Boeken verkopen dus!
Er is nog een manier waarop uitgevers geld kunnen verdienen aan de uitgave van een boek en dat is eigenlijk de meest lucratieve: het verkopen van de rechten/licenties aan andere uitgevers in andere landen. De kosten per boek kunnen zo nog meer omlaag en de winst per boek omhoog. Het kan geen kwaad om dit in je achterhoofd te houden als je een prentenboek schrijft. Je boek moet eigenlijk internationaal uit te geven zijn.
Een prentenboek is dus duur om te maken, maar de verkoopprijs ligt niet hoog. Lees aanvullend de pagina over het zelf uitgeven van een prentenboek.
Moet er behalve de royalty’s (± 10% verkoopprijs per boek) wanneer het prentenboek verkocht gaat worden, ook nog een licentiebedrag (gebruikersrecht) betaald worden (± 30% van de makerskosten illustraties)?