Dag Frank, waar ben je momenteel mee bezig?
Met de voorbereidingen van een nieuw prentenboek over Millie Duizendvoet, een geboortekaartje en een website voor de apotheek van mijn vrouw. Tussendoor werk ik nog aan een eigen boek, maar ‘Millie’ moet eerst af. Het boek zou volgend jaar moeten verschijnen, waarschijnlijk in het voorjaar. Het nieuwe boek van Millie is weer een samenwerking met Stijn Moekaars en gaat over Millie die een beetje te wild is bij het voetballen en daardoor héél eventjes in het ziekenhuis belandt.
Wat was je eerste echte prentenboek dat werd uitgegeven? Kun je wat vertellen over het tot stand komen van dit prentenboek?
Mijn eerste prentenboek was ‘Brutale Bertus’. Mijn broer kende de schrijver, Guy Daniëls, en ik had me laten ontvallen dat ik de prenten van zijn boeken niet zo mooi vond. Mijn broer vertelde dit natuurlijk verder waarop Guy me uitdaagde om het beter te doen dan mijn collega’s. Ik maakte test-tekeningen en ik mocht het boek maken. De tekeningen waren achteraf niet beter dan die van de collega’s hoor :-), ze werden gewoon goed bevonden door Guy. Vanaf dat moment heb ik ieder jaar minstens één boek geproduceerd.
Hoe maak je nu de illustraties voor een prentenboek?
Ik begin, net zoals de meeste illustratoren, met het lezen van de tekst en het schetsen van hele kleine tekeningen. Daarna worden de schetsen minder ruw en op ware grootte getekend. Deze schetsen gaan door de scanner en worden verbeterd met de computer, er wordt zo ook nog heel wat gesleuteld aan de composities. Daarna maak ik de nette potloodtekening die ik vervolgens inkleur met de computer. Sommige tekeningen hebben wel 14 dagen nodig om ingekleurd te worden. Een beetje zot eigenlijk, maar op deze manier werk ik het beste. Als ik met eigen ideeën aan de slag ga schrijf ik soms eerst de tekst, soms komen eerst de tekeningen.
Je hebt een aantal “kartonnen” prentenboekjes geillustreerd voor kinderen van 1 tot 3 jaar (o.a. “Beer Vliegt” en “Victor aan Zee”) . Zit er een verschil in de wijze van illustreren voor deze doelgroep ten opzichte van oudere kinderen? Zo ja, wat zijn de verschillen?
Het grootste verschil is de mate van detail. Voor de kleinere kinderen moet alles meteen duidelijk zijn. Dan kan je niet zo gedetailleerd werken. Al kan je voor alle leeftijden wel kleine details verstoppen, ze zien het allemaal heel snel. Kinderen kijken heel goed.
Aan welk prentenboek bewaar je de beste (of leuke) herinneringen / op welke ben je zelf het meest trots?
‘Wow, wat een wolf!’. Dit was een heel leuk boek om te maken en ik had ook voortdurend het gevoel dat alles goed zat. Het boek werd heel goed ontvangen en won zelfs enkele prijzen. We mochten het boek zelfs gaan voorstellen op de beurs van Bankok. ’t Is wel al een tijdje geleden dat dit boek verscheen. Meestal ben ik ook heel trots op m’n laatste boek.
Heb je zelf een aantal favorieten prentenboeken? En illustratoren en schrijvers? En waarom zijn dit jouw favorieten?
Het werk van Leo Timmers, Lieve Baeten en Guido Van Genechten vind ik heel goed. Ik kijk ook graag naar het werk van Jim Flora en Maurice Sendak.
Wat zijn jouw favorieten materialen / technieken / media om te illustreren? En waarom?
Potlood, acryl, aquarel en computer. En liefst breng ik dan alles samen met de computer omdat je dan eindeloze combinaties kan testen.
Waar moet je op letten bij het gebruik van deze materialen / technieken / media?
Eigenlijk hoef je dan nergens op te letten omdat je met de computer alles kan bijwerken en uitproberen.
Heb je tot slot nog (meer) tips voor beginnende illustratoren (van prentenboeken)?
Tracht trots te zijn op het werk dat je maakt. Doe geen dingen tegen je zin en probeer zo weinig mogelijk gratis te werken. De bakker geeft z’n taartjes ook niet gratis weg. Wees trots op je beroep, zelfs al doe je het niet voltijds, zelfs al voelt het niet altijd als werken.
Biografie Frank Daenen
Frank Daenen (geboren op 21 december 1977 in Bree, opgegroeid in Opglabbeek, woont in Meeuwen-Gruitrode), studeerde in 1999 af aan de Media and Design Academy (MDA) in Genk als grafisch vormgever.
Sinds 2007 is hij fulltime illustrator van onder meer prentenboeken voor uitgeverijen Clavis, De Eenhoorn en Zwijsen. Enkele boeken zijn vertaald in het Frans, Koreaans, thai, Zweeds, Deens en het Kroatisch. Hij tekent ook voor de tijdschriften van Averbode: Zonnekind, Doremi, Dopido, Dokadi en Zonnestraal en educatieve uitgaven van uitgeverij Malmberg. Regelmatig trekt hij erop uit om lezingen te geven in scholen en bibliotheken. Zijn tekenworkshops en verteltheater betoverden al vele kinderen in Vlaanderen en Nederland.
In 2001 won hij de bronzen medaille Kinder-en Jeugdjury Limburg en in 2006 was hij de fiere winnaar van Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (voor kinderen van 6 tot 8 jaar).
Bibliografie Frank Daenen
• Brutale Bertus – Auteur: Guy Daniëls – Uitgeverij: De Vries Brouwers, 2000.
• Wat zit er in dit ei? – Auteur: Stijn Moekaars – Uitgeverij: Clavis, 2001.
• Even Anders – Auteur: Frank Daenen – Uitgeverij: Clavis, 2002.
• Post Voor Tim – Auteur: Guy Daniëls – Uitgeverij: Clavis, 2003.
• Wow, wat een wolf! – Auteur: Stefan Boonen – Uitgeverij: Clavis, 2004.
• Muizenbeetje – Auteur: Marc De Bel, Uitgeverij: Tingel, 2006.
• Over Liefde en Zo – Auteurs: kinderen basisscholen Hasselt – Stad Hasselt, 2007.
• Laps en Wieb – Auteur: Stefan Boonen – Uitgeverij: Clavis, 2008.
• Victor en zijn dieren – Auteur: Frank Daenen – Uitgeverij: Clavis, 2008.
• Victor in de tuin – Auteur: Frank Daenen – Uitgeverij: Clavis, 2008.
• Victor aan zee – Auteur: Frank Daenen – Uitgeverij: Clavis, 2008.
• Een huis voor Wiezewotje – Auteur: Guy Didelez – Uitgeverij: Clavis, 2009.
• Brrr, wat koud! – Uitgeverij: Zwijsen, 2009.
• Leeuw voor een dag – Auteur: Stefan Boonen – Uitgeverij: Zwijsen, 2009.
• Ik verkleed me – Auteur: Frank Daenen – Uitgeverij: Clavis, 2009.
• Beertje Vaart – Auteur: Frank Daenen – Uitgeverij: Clavis, 2010.
• Beertje Vliegt – Auteur: Frank Daenen – Uitgeverij: Clavis, 2011.
• Het uur bij Tuur – Auteur: Riet Wille – Uitgeverij: De Eenhoorn, 2012.
• Millie Duizendvoet – Auteur: Stijn Moekaars – Uitgeverij: De Eenhoorn 2012.
• Het Pleintje, Winterwarmte – Auteur: Hilde Vandermeeren – Uitgeverij: De Eenhoorn 2013.
prijzen
Bronzen medaille Kinder -en Jeugdjury Limburg 2001, België
Winnaar Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2006 – groep 2 van 6 tot 8 jaar.
Nominatie Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2013/2014 – groep 2 van 6 tot 8 jaar.
Eén reactie op “Interview Frank Daenen”