Aanbevolen literatuur

Er zijn weinig tot geen Nederlandstalige boeken te vinden die specifiek gaan over het schrijven van prentenboeken. Gelukkig heb je deze site gevonden! 🙂 In het Engels zijn er wel verschillende hele goede boeken te vinden die het schrijven van een prentenboek als enig onderwerp hebben. Hieronder vind je een selectie van aanbevolen literatuur.

Aanbevolen literatuur voor de beginnende prentenboekschrijver

Als beginnende prentenboekschrijver is het boek “how to write a childrens picture book and get it published” van Andrea Shavick een aanrader. Shavick introduceert je in de wereld van een prentenboekenschrijver aan de hand van haar eigen ervaringen. Het boek kent een logische opbouw en is in zeer toegankelijk Engels geschreven. Het boek staat boordevol nuttige tips en het leest, mede vanwege de humoristische luchtige schrijfstijl, gewoon heel makkelijk weg. Het boek behandelt de basiselementen van een prentenboek. Van geschikte onderwerpen tot de opmaak van een dummyboek.

Ook gaat Shavick in op hoe je het beste een uitgever kunt benaderen. Een puntje van kritiek is dat ze op sommige punten wel heel stellig is. “Gebruik geen rijm in je verhaal, want dat is internationaal niet uit te geven” of “schrijf niet over moeilijke of gevoelige onderwerpen”. Of ze gelijk heeft moet je zelf maar ervaren… Het boek is (tweedehands) te verkrijgen via bol.com.

Een boek dat wat verder ingaat op de structuur en stijl van een prentenboek is “Writing Picture Books” van Ann Whitford Paul. Ze staat bijvoorbeeld ook stil bij het perspectief van de verteller en verschillende rijmvormen. Het boek is met veel liefde geschreven en de ervaren auteur sluit ieder hoodstuk af met een checklist en een serie oefeneningen. Erg nuttig!

Aanbevolen literatuur voor de gevorderde prentenboekschrijver

De gevorderde prentenboekschrijver heeft het meest aan de uitgebreide serie van Eve Heidi Bine-Stock “How to Write A Children’s Picture Book”. Met meer dan 500 bladzijden mag deze serie gerust een naslagwerk genoemd worden. De drie delen gaan aan de hand van klassieke en beroemde prentenboeken achtereenvolgens in op de structuur van een prentenboek (deel 1), de woordkeuze, zinsopbouw, scenes en verhaalopbouw (deel 2) en stijlfiguren (deel 3). Fantastisch!

Aanbevolen literatuur schrijven van kinderboeken

Er zijn trouwens wel verschillende Nederlandstalige boeken over het schrijven van kinderboeken. Hoewel er in deze boeken waardevolle informatie te vinden is en er natuurlijk best parallellen zijn tussen kinderboeken en prentenboeken, zul je meer hebben aan een boek dat specifiek gaat over het schrijven van een prentenboek! Mocht je toch je horizon willen verbreden dan zijn onderstaande boeken een aanrader.


Tip: kijk ook eens bij de aanbevolen boeken voor het illustreren van prentenboeken.

Tip2: Leer van bekende en minder bekende schrijvers en illustratoren van prentenboeken. Lees hier de inspirerende interviews!

Tip3: lees veel prentenboeken. Hieronder een overzicht van prentenboeken waar een boekbespreking van is verschenen op Prentenboek.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *